Wat is Osteopathie?

Osteopathie is een holistische, manuele therapie.

Holistisch houdt in dat een osteopaat naar het lichaam als een geheel kijkt. Alle weefsels en systemen zijn met elkaar verbonden en houden elkaar in evenwicht. Als ergens een beperking van de bewegelijkheid zit – we noemen dit een blokkade – kan dat klachten geven ter plekke maar ook elders in het lichaam. Een osteopaat zoekt naar de oorzaak van de klachten en doet niet aan symptoombestrijding.

Manueel wil zeggen dat een osteopaat uitsluitend met handen werkt. De osteopaat gaat op zoek naar de blokkade, maakt deze los en verbetert zo de bewegelijkheid. Dit herstelt de doorbloeding, de zenuwgeleiding en het zelf herstellend vermogen van het lichaam.

 

Zelf herstellend vermogen

In de loop der jaren ondervindt een lichaam allerlei ziektes, misschien een trauma en het wordt ouder. Het lichaam kan deze schade tot een bepaalde hoogte opvangen door te compenseren. Maar er komt een moment dat ‘de emmer overloopt’ en dan ontstaat een klacht.

Balans

Osteopathie richt zich op drie systemen in het lichaam:

  1. Pariëtaal: de botten, gewrichten, spieren en pezen
  2. Visceraal: de organen, inclusief bloedvaten, lymfe en zenuwen en fascie
  3. Cranio-sacraal: de schedel (cranium) en het heiligbeen (sacrum) met onder andere de hersenen, het hersenvocht, het ruggenmerg en de vliezen

Het streven is de drie systemen zodanig te beïnvloeden dat de balans wordt hersteld.
Ieder systeem heeft een eigen doel om het lichaam goed te laten functioneren. Daarnaast werken de systemen met elkaar samen en is onderlinge balans belangrijk.

Paarden

Osteopathie is zinvol voor alle paarden en pony’s. Of je nu actief bent in de wedstrijdsport of wanneer je een paard recreatief berijdt. Van de grootste paarden tot de kleinste shetlanders, ieder dier heeft soms wat ondersteuning nodig. De behandeling van een osteopaat kan groot effect hebben.

Paarden leven tegenwoordig niet meer in de omgeving waarvoor zij ‘ontworpen’ zijn, zoals kilometerslang vrij rondlopen en de hele dag door kleine beetjes ruwvoer eten. Er worden behoorlijk hoge eisen gesteld aan het aanpassingsvermogen van onze dieren op het gebied van huisvesting, voeding, beweging en andere factoren.

Lees meer over werkwijze